Mandarin Ponzu | 캘리키친 | 귤 폰즈 | California Kitchen



 Today's dish

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https://youtu.be/q-2rQX-DWL4

Ponzu (ポン酢) is a citrus-based sauce commonly used in Japanese cuisine. Usually, use yuzu but I use Satsuma mandarin for my ponzu because it's the season. Ponzu can serve with meat, seafood or salad dishes. 


♥Ponzu

Ingredient

Soy Sauce 1C, Water 1 ½C, Rice vinegar ½C, Mirin ½C, Sake ½C, Katsuobushi 1handful, Kombu 2ea (2x2inch), Satsuma mandarin 2ea, Lemon 1ea, Sugar 1t


MOP

Cook off the alcohol from mirin and sake first, add soy sauce, water, sugar, 

Rice vinegar,  katsuobushi, kombu, and both of citrus zest. 
Cool it down and strain it add citrus juice
 Keep them in the refrigerator until serve   


오늘의 요리

폰즈 (ポン酢)는 감귤류를 기본으로 하는 일본 요리에서 자주 쓰이는 소스 입니다. 대부분 유자를 많이 사용하는데요 저는 지금 제철인 귤을 사용했어요. 폰즈는 고기나 해산물 그리고 샐러드 등 여러 요리에 사용하기 유용한 소스 입니다.


♥폰즈

재료

 간장 1컵, 물 1 ½컵, 현미식초 ½컵, 미린 ½컵, 정종 ½컵, 가다랑어포 한줌,  다시마2장 (2x2인치), 귤 2개, 레몬 1개, 설탕 1작은스푼


요리방법

 미린과 정종의 알콜성분을 먼저 끓여서 날려 주신 후 간장, 물, 식초, 설탕, 

 가다랑어포, 다시마, 레몬과 귤의 껍질을 넣어주세요
 차게 식으면 귤과 레몬의 주스를 짜서 넣어주세요
 차게 두었다 다른 음식과 함께 드시면 됩니다  



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