https://youtu.be/fTqNfctGa9M
♥Korean Pepper Paste (Gochujang)♥
◊ Ingredient • Extra fine Pepper powder 3Kg, Fermented soybean powder 2Kg, Sweet Rice Flour 2Kg, Malt 2Kg, Sea Salt 1Kg, Rice Syrup 500g, Honey 500g, Water 16L, soju 1/2C, Seaweed ◊ MOP • Clean and Sanitize Korean earthenware pot for 30mins day before and dry it completely • Squeeze the malt in the water with Cheesecloth (or nut milk strainer) several times • Add sweet rice flour into the malt water and mix well until there are no lumps • Simmer for 5hours • Cool it down completely before mixing with other ingredients • Prepare Large clean mixing bowl, add fine pepper powder and add sifted fermented soybean powder • Mix dry ingredients together really well • Pour Malt water little by little and mix well until no lumps and get the desired texture (texture will get thicker when it's fermented) • Add 90% of salt, rice syrup, and honey and taste the next day • Add salt and sweet ingredients little by little for 3-4days, and make exact flavor you like • Put Gochujang in the Korean earthenware pot, finish with a half cup of soju, and salt also cover with several pieces of seaweed to prevent bad mold • It will take about 3months to fermented • While fermenting process open the pot rid when the weather is good, it needs sun and wind for the process 오늘의 장 ♥고추장♥ ◊ 재료 • 고운 고추가루 3Kg, 메주가루 2Kg, 찹쌀가루 2Kg, 엿기름 2Kg, 천일염 1Kg, 조청 500g, 꿀 500g, 물 16L, 소주 1/2C, 김 ◊ 방법 • 잘씻은 장독을 30분간 열탕소독한뒤 하루이상 완전히 말려주세요 • 분량의 엿기름을 면보에 넣은후 물에 여러번 꼭꼭 짜 주세요 • 찹쌀가루를 엿기름물에 넣고 멍울이 지지않게 잘 풀어 주세요 • 5시간정도 약불에 삭히듯이 졸여주세요 • 완전히 식혀주세요 • 커다란 믹싱볼에 고운고추가루와 체에 친 메주가루를 넣어주세요 • 잘 섞어 주세요 • 엿기름 찹쌀물을 조금씩 넣어가면서 원하는 농도가 되고 뭉친곳이 없을때까지 잘 섞어주세요 (고추장이 잘 숙성되고 나면 더 되집니다, 조금 묽다 싶게 만들어 주세요) • 분량의 90%의 소금과 조청, 꿀을 넣고 잘 섞은후 다음날 간을 봐 주세요 • 소금과 조청, 꿀은 3-4일에 걸쳐 조금씩넣어가면서 입맛에 맞게 간을 맞춰 주세요 • 장독에 고추장을 넣고 반컵분량의 소주, 소금 한줌, 그리고 김으로 표면을 잘 덮어서 나쁜 곰팡이가 생기는걸 막아주세요 • 3개월이상 숙성시켜서 드세요 • 숙성시키는 동안 해가 잘들때는 장독 뚜껑을 열어 해를 보게 해주시고 바람을 통하게 해주세요
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